Parisavtalet slår ut vår industri - Ekonom Staffan Wennberg i Fjärde Statsmakten 83

Parisavtalet slår ut vår industri. Ekonom Staffan Wennberg i samtal med Mikael Willgert. Det är stora saker på gång. Det syns mer tydligt i planerad lagstiftning, i finansbranschen, i hela samhället, där det kommer krav från alla håll. Även små företag ska anpassa sig efter Parisavtalet. Ett måldatum är 2030. Då ska länderna enligt avtalet ha dragit ner sina utsläpp med 30 procent. Från EU kommer ett direktiv att Sverige ska minska med 40 procent, trots att vi har minst utsläpp av alla länder i EU. Danmark och Finland ska minska med 39 procent, och Tyskland 38 procent. Sist i raden är Bulgarien, de behöver inte minska alls. Detta kommer att kosta Sverige enormt stora pengar, dessutom ska vi betala till FN m.fl., den totala kostnaden blir tolv miljarder om året.

I Green Climate Fund stoppade vi in åtta miljarder ytterligare år 2019, något Stefan Löfven var väldigt stolt över. Vi är de som bidrar mest av alla. År 2025 ska dessa summor ökas. Den Europeiska industrin kommer att gå omkull på grund av detta om man inte får ha väldigt höga tullar, varnar den danske forskaren Björn Lomborg.
Förslag angående tullar ska vara klara i juni i år, och presenteras i november.
Sammanfattningsvis så betalar vi enorma summor, och riskerar vår egen industri med höga kostnader för dessa projekt.

Det förs många debatter om smältande isar och vattenhöjningar. Antarktis är en ö omgiven av vatten. Det ger väldigt skiftande förhållanden beroende på havsströmmar och annat, och det finns undervattensvulkaner längst den västra delen som kan värma upp vattnet. Detta gör att det inte finns någon seriös forskare som vågar dra några prognoser om Antarktis. Sedan har vi Sydpolen där det vintertid är minus 60 grader och minus 40 grader på sommaren. Där smälter det inte så mycket is. Sedan har vi Västantarktiska halvön, där drar man de flesta av sina slutsatser och prognoser. Där finns ett klimat som påminner om det på södra Grönland. Det är inget arktiskt klimat, och där kan det ske en del vad gäller smältande isar och glaciärer.
Totalt finns en märkbar men väldigt liten påverkan på vattenhöjningen i världen. Den globala temperaturen om man ser över en lång period har också en väldigt liten skiftning som inte alls är alarmerande.

Kina har störst utsläpp av koldioxid, större än hela EU. De ska bygga ut sina kolkraftverk vilket är godkänt i Parisavtalet. Samtidigt som de europeiska bolagen kommer belastas med effekterna av det. De stora globala bolagen påverkas inte negativt. De tjänar på det. Konsumenten däremot kommer känna av det i form av högre skatter, dyrare produkter med mera.

Vi kommer att få höga tullar för att rädda industrin, vilket för med sig att våra produkter blir dyrare. Vad händer med vår industri i framtiden? Tesla är idag värderat högre än andra biltillverkare tillsammans. Staffan beskriver det som ett kedjebrev.
Och utan stöd av regeringen i form av stora överföringar, en slags koldioxidskatt från andra bilbolag, så hade de gått med förlust. Man kan säga att amerikanska skattebetalarna har gjort Elon Musk till en av världens rikaste personer.

Nu ska Skandia och Folksam göra stora investeringar i att trycka ner koldioxid i marken, något de ser som en bra investering av våra pensionspengar. Det finns två stora problem med den tekniken. Det kan bli ett läckage, och det är en meningslös och dyr insats. Hela hypen runt klimatet, att koldioxiden som styr, är det som driver fram detta. Vi har också hamnat i det läget att de finansiella institutionerna inte vill låna ut pengar till bolag som håller på med fossilt. Bolagen och fonderna är pressade.
Hur kommer allt detta att påverka oss på lång sikt?
--------------
Stöd Swebbtv:
Swish 123 535 86 92
Bankgiro 147-0558
Bankkonto (månadsgivare) 9235-229 11 86
Hemsida: www.swebbtv.se Där finns vår webbutik och där kan du anmäla dig till vårt nyhetsbrev.
Mail: info@swebbtv.se

Enade Sverige förordar alternativ media
2021-02-06 // Bosse Jonsson för Enade Sverige

Kommentera gärna:

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln