Om makten över pensionerna - Catharina Lehto i Fjärde Statsmakten 80

Catharina Lehto har en lång erfarenhet som konsult inom affärsutveckling och finans. Idag är hon VD för Seeqest som vill ge pensionssparare en möjlighet att styra bort ifrån områden de inte vill stödja. I detta avsnitt av Fjärde Statsmakten berättar hon för Mikael Willgert om hur hennes verksamhet har stoppats av mäktiga intressen inom pensionsområdet.

Hon berättar också om hur fack och arbetsgivare har kommit överens om tjänstepensionerna på ett sätt som gör det nästan omöjligt för förmånstagarna att förstå hur systemet fungerar och vad de kan förvänta sig.

Längre tillbaks fanns ett intresse av att pensionerna skulle investeras i Sverige för att leverera investeringskapital till svenska företag. Men numer investeras det mesta globalt så fonderna borde inte vara av samma intresse att kontrollera för arbetsmarknadernas parter som tidigare.

En effekt av att pensionerna samlas i stora fonder som Blackrock är att kapitalet framförallt investeras i stora bolag. Små bolag blir normalt inte investeringsobjekt för fonderna.

Vi har tidigare talat om att Blackrock, som är bland de största placerarna globalt och näst störst på Stockholmsbörsen, kräver att bolagens styrelser ska vara etniskt och könsmässigt balanserade. Dessutom kräver de att bolagen ska vara intresserade av hållbarhet. Catharinas bedömning är att detta beror på att EU nu sätter dessa krav på fondförvaltarna och att det handlar om anpassning.. EU:s Taxonomi syftar till att tvinga bolagen i denna riktning. Nyligen kom det fram att taxonomin dömer ut vattenkraft som icke förnybar vilket förvånade många. Catharina förklarar att det beror på problemet med att laxarna har svårt att ta sig upp för de reglerade älvarna.
-------------------
Stöd Swebbtv:
Swish 123 535 86 92
Bankgiro147-0558
Bankkonto (månadsgivare) 9235-229 11 86
Hemsida: www.swebbtv.se Där finns vår webbutik och där kan du anmäla dig till vårt nyhetsbrev.
Mail: info@swebbtv.se

Enade Sverige förordar alternativ media
2021-01-29 // Bosse Jonsson för Enade Sverige

Kommentera gärna:

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste kommentarer

Senaste nyheter

Etikettmoln